Ζωιτάκης Χρήστος
25
Απρ

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΙΤΑΚΗΣ
Τοπογράφος
Υποψήφιος με τον Συνδυασμό Αλλάζουμε Πλεύση

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας Δήμος είναι η καθημερινότητα του.

Το πως προσεγγίζονται τα καθημερινά ζητήματα, ειδικότερα, σε μεγάλους Δήμους, όπως ο Δήμος Ναυπακτίας είναι το ζητούμενο για τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Δήμου.

Το μέχρι σήμερα μοντέλο λειτουργίας που μας φέρνει στο μυαλό την ύπαρξη ενός τοπικού προέδρου που συζητά και μαθαίνει από τους συγχωριανούς του, ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και προσπαθούν να τα λύσουν με αλλεπάλληλες συζητήσεις, γκρίνιες και αιτήματα προς τον Δήμαρχο, έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα και δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης, δίνοντας την εικόνα ότι τα ζητήματα της καθημερινότητας είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ ψηφοφόρων και εκλεγμένων.

Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων, ενώ συχνά η ουσιαστική επίλυση τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα από όλες τις τοπικές κοινότητες, που είναι και το ζητούμενο και το έργο κάθε δημοτικής αρχής κρίνεται βάσει προσωπικών αναγκών των δημοτών.

Προκειμένου λοιπόν να δοθεί απάντηση στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των δημοτών, αυτό που προέχει είναι η πληροφορία – πότε δηλαδή λαμβάνει ο Δήμος την πληροφορία. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν καινοτόμες λύσεις και καλές πρακτικές.

Μία από αυτή που συναντούμε σε σύγχρονους ευρωπαϊκούς Δήμους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε είναι προγράμματα καταγραφής από τους ίδιους του δημότες και άμεσης ειδοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίες όμως πρώτα είναι επαρκώς ενημερωμένες και με τα κατάλληλα εργαλεία προς επίλυση.

Ο σκοπός είναι να μεταφέρεται άμεσα η πληροφορία από τον δημότη σε χρόνο πραγματικό 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, και οποιαδήποτε μέρα, προς την αρμόδια υπηρεσία. Να μην αλληλεπικαλύπτονται οι αρμοδιότητες αλλά και να κωδικοποιούνται τα προβλήματα και οι λύσεις με σκοπό να μην ταλαιπωρούνται για απλά καθημερινά πράγματα οι δημότες επ’ αόριστον.

Απάντηση στην καθημερινότητα λοιπόν!

Αλλάζουμε πλεύση!

**** Με το ίδιο σκεπτικό της κωδικοποίησης και της ιεράρχησης των προβλημάτων της καθημερινότητας, ζητήσαμε την γνώμη σας για το σημαντικότερο κατά την άποψή σας πρόβλημα στο Δήμο Ναυπακτίας, που δυσκολεύει την καθημερινότητα μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας που μας απαντήσατε μπορείτε να τα βρείτε στο παρακάτω γράφημα.

Leave A Comment