Θεοδωρόπουλος Σωτήρης
01
Σεπ

Γράφει ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος, Αγρότης, Υποψήφιος με τον Συνδυασμό “Αλλάζουμε
Πλεύση” και Υπεύθυνος στην Ομάδα Αγροτικής Ανάπτυξης

Στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με πολύ μεγάλο αριθμό ανέργων και τους νέους να παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς, δεν λείπουν οι ευκαιρίες στον παρεξηγημένο πρωτογενή τομέα. Δεν χρειάζεται απαισιοδοξία, αλλά πίστη και δουλειά και κυρίως αξιοποίηση όσων μας δίνει η… μάνα ελληνική γη! Οι αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών μας οδηγούν σε αναστοχασμό για το τι πρέπει να γίνει.

Τις τελευταίες ημέρες φθάνουν πολλά αρνητικά μηνύματα από τις αγροτικές περιοχές για τα εισοδήματα των αγροτών λόγω της πτώσης στις τιμές από τους εμπόρους και του υψηλού κόστους παραγωγής. Δυστυχώς σε αυτή την συγκυρία ο αγροτικός κόσμος πιέζεται πάρα πολύ και όλοι προεξοφλούν μια πολύ κακή περίοδο για τις τιμές των προϊόντων τους.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε όμως την συνολική εικόνα, καθώς δεν είναι όλα μαύρα. Η ελληνική ύπαιθρος δίνει διεξόδους, αρκεί να είναι έτοιμος κανείς να τις δει και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες. Αρκεί κανείς να τολμήσει να επιχειρήσει στον πρωτογενή τομέα, να εφαρμόσει καινοτόμες ιδέες και να εξελίξει παραδοσιακές καλλιέργειες, τηρώντας βέβαια πιστά τους κανόνες ποιότητας.συνολικός σχεδιασμός για κάθε νομό που θα βασίζεται στη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων και επιχειρηματιών.

Οι αγροτικές κοινωνίες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της χώρας μας γενικότερα, αλλά και στην επαγγελματική αποκατάσταση πολλών νέων. Η φιλοσοφία “να φτιάξω δωμάτια στο χωριό για να βγάλω κανένα φράγκο”, ούτε αγροτουρισμός είναι, αλλά ούτε και επιτυχία μπορεί να έχει. Οι αγροτουριστικές δραστηριότητες πρέπει να περιέχουν την κουλτούρα, την ιστορία και τον πολιτισμό ενός τόπου και να γίνονται με αγάπη και σεβασμό στον τόπο και στο περιβάλλον.

Τα πράγματα σίγουρα είναι δύσκολα για όλους, αλλά ο εν δυνάμει αγρότης-επιχειρηματίας, συνδυάζοντας την παραγωγή με την εμπορία και την προσφορά υπηρεσιών, μπορεί να δημιουργήσει ένα συνολικό αγροτουριστικό προϊόν, που θα συνδυάζει την ανάπτυξη του πρωτογενή, του δευτερογενή και του τριτογενή τομέα της οικονομίας.

Διέξοδοι υπάρχουν, κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει να δοθούν – όχι επιδοτήσεις- ώστε ο πρωτογενής τομέας να γίνει μια ακόμη ατμομηχανή της οικονομίας, πέρα ή/και σε συνεργασία με τον τουρισμό.

Υποστηρίζουμε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στη Ναυπακτία, που να δημιουργεί παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία και να προϋποθέτει την στήριξη και την διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποιητική και επιχειρηματική δραστηριότητα στον τόπο μας.. Το πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη δικτύου, με τη συμμετοχή τόσο επιχειρήσεων τουρισμού όσο και επιχειρήσεων που ασχολούνται με το κομμάτι της παραγωγής και της μεταποίησης, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Leave A Comment