Μπαρούνης Δημήτρης
07
Αυγ

Γράφει ο ΜΠΑΡΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ -Οικονομολόγος

Υποψήφιος με τον Συνδυασμό Αλλάζουμε Πλεύση

Θα ήταν πολύ χρήσιμο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να απαντήσουν οι συμπολίτες του Δήμου μας για το ποιο θα ήθελαν να είναι το προφίλ της επόμενης δημοτικής Αρχής. 

Κατ εμέ oι συμμετέχοντες στην διοίκηση θα πρέπει :

-να έχουν  υψηλή επιστημονική εξειδίκευση στον τομέα τους , και μεγάλη ικανότητα χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής

-ικανή εμπειρία σε θέσεις ευθύνης

-αποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων

-λειτουργία με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον

-ικανότητα εύρεσης πρακτικών και εφαρμόσιμων λύσεων σε προβλήματα

Έχουμε ανάγκη πρόσωπα που να βλέπουν το μέλλον. Να βλέπουν την ανάπτυξη του τόπου μέσα από τις δυνατότητες των ανθρώπων του. Να συνθέτουν τις δυνάμεις του και να αξιοποιούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία. Να έχουν το αναγκαίο ακαδημαϊκό και γνωσιακό υπόβαθρο , που θα τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν εργαλεία όπως  INTEREG-LOBBYING- ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ-SMART CITIES – PROJECT MANAGEMENT –INTERNET OF THINGS κοκ Πρόσωπα που θα μπορούν να συνεργαστούν με φορείς ακόμα και από άλλες χώρες , μεταφέροντας τεχνογνωσία  και βέλτιστες πρακτικές που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση των οικονομικών του ΔΗΜΟΥ και κατ επέκταση στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. 

Η ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ανήκει στις πόλεις, που έχουν το προνόμιο να γετνιάζουν  με πολύ αυξημένο πληθυσμό νέων ανθρώπων, με πολλές δυνατότητες και γνώσεις, αλλά και εξαιρετικά «μυαλά», σε ό,τι αφορά στον τομέα της καινοτομίας. Οι φοιτητές του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ της ΠΑΤΡΑΣ, αποτελούν στην πραγματικότητα μια πολύ ισχυρή πηγή ενέργειας, δημιουργικότητας, δυναμισμού και φρέσκιας σκέψης .

Τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά ινστιτούτα δημιουργούν και προοδεύουν χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους, ενώ αρκετοί φορείς της ευρύτερης περιοχής ΑΧΑΙΑΣ & ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ , αντιλαμβανόμενοι την ποιότητα αυτού του δυναμικού, συνεργάζονται σε τοπικές, εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις ώστε να συμβάλλουν στην πολυεπίπεδη αξιοποίησή του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ανάπτυξη αλλά και για την εξεύρεση θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες.

Σκέφτομαι μερικές φορές τους νέους ανθρώπους σαν πηγές άφθονης και ανανεώσιμης ενέργειας, που όμως δε συνδέεται στο ηλεκτρικό δίκτυο. Σαν ένα φωτοβολταικό σύστημα που βλέπει τον ήλιο και προσπαθεί να παράξει ενέργεια, αλλά δεν το διασυνδέουμε και το διώχνουμε μακριά ώστε να μη μας υπενθυμίζει την αξία του. 

Οι φοιτητές του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ της ΠΑΤΡΑΣ έχουν δημιουργήσει τις τελευταίες δεκαετίες ένα αξιόλογο οικοσύστημα με κέντρο την τεχνολογία. Όπου υπάρχουν τέτοια οικοσυστήματα πρέπει να συνεργάζονται στενά με τις τοπικές κοινωνίες και κατ επέκταση με τους φορείς των ΟΤΑ.

Ο Δήμος μας δε φαίνεται να βλέπει ούτε αυτή την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες σε παραγωγή γνώσης, ιδεών, οραμάτων και τεχνολογίας. Απώλειες που αφήνουν-και τεχνολογικά και καινοτομικά- την πόλη μας πίσω παρά το γεγονός ότι μπορεί εύκολα να προσπελάσει το έμψυχο υλικό για να οδηγηθεί στην πρωτοπορία.

Κι όμως, στις μέρες μας είναι εύκολο να βρούμε χρηματοδοτήσεις σε θέματα εφαρμογών της τεχνολογίας, καθώς και παραγωγής καινοτομίας.

Στις χρηματοδοτήσεις αυτές οι Δήμοι αποτελούν πολύ σημαντικούς πόλους. Και ένας δήμος σαν την ΝΑΥΠΑΚΤΟ  και με τους φορείς που εύκολα μπορεί να προσεγγίσει  (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά κέντρα, Περιφέρεια, Επιμελητήρια και επιχειρήσεις) μπορεί να διαχειρίζεται ποσά, που να φτάνουν σε συγκρίσιμα μεγέθη με το σημερινό τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, δημιουργώντας έτσι τη δυνατότητα να διπλασιάσουμε το σημερινό τεχνικό πρόγραμμα και τον αριθμό των έργων. Και μάλιστα σε τομείς που λόγω της τεχνολογίας πολλαπλασιάζουν τα αποτελέσματα στην κοινωνία, στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και στην οικονομία, καθώς σε συνεργασία και με τις τοπικές επιχειρήσεις το τοπικό οικονομικό αποτέλεσμα μεγιστοποιείται.

Παραθέτω προς γνώση ορισμένα προγράμματα που υλοποιούν ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ σε συνεργασία με ΔΗΜΟΥΣ:

SENSECITY :

ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΔΗΜΟΙ ΠΑΤΡΑΣ-ΠΥΡΓΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΔΙΔΥΜΟΤΕΊΧΟΥ

SAFEAMEA   

ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

MENTORING

ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

SMARTREC

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ-ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝ/ΜΙΟ διαχείριση αποβλήτων

ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΩ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΑRKETING

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 

Επίσης δράσεις χρηματοδοτούμενες από ΙΔΡΥΜΑΤΑ σε συνεργασία με ΔΗΜΟΥΣ

The Coca-Cola Foundation – Δήμος Αθηναίων -Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

MKO SAVE COAST ΔΥΤ ΑΧΑΙΑΣ+ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ-ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΚΤΗΣ ΔΥΤ ΑΧΑΙΑΣ

Social Dynamo – ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ-. Στρατηγικοί εταίροι του είναι οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης

 Θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ τα παρακάτω:

1)Δημιουργία διεύθυνσης στρατηγικού σχεδιασμού  και στελέχωση αυτού με τεχνοκράτες

2)Δημιουργία Αναπτυξιακής αποκλειστικά για τον ΔΗΜΟ μας , κατά τα πρότυπα της αναπτυξιακής του Δήμου Τρικάλων (όλοι μας θαυμάζουμε τα επιτεύγματα της πόλης αυτής…). Αποκλειστικός σκοπός της θα είναι η ανάπτυξη δράσεων σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς φορείς και η  εξεύρεση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων .

3) Με την πρόσληψη κατάλληλων εξωτερικών συμβούλων ‘η ακόμα καλύτερα με την συνεργασία Ιδρυμάτων η Πανεπιστημιακών φορέων η παροχή από τον Δήμο μας  υπηρεσιών mentoring προς συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας  

4) Σύναψη μνημονίων συνεργασίας , ειδικά με το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ,για την ανάπτυξη έρευνας και καινοτομίας , στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό.

5)Ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Δήμο για την δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters)  στον πρωτογενή τομέα  , τον τουρισμό και την ενέργεια. Ανάλογες  δράσεις έχουν αναλάβει ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ, ο ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ . ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ και άλλοι.

6)Επιδίωξη συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς που προάγουν τις δράσεις για smart cities , όπως η MYTILINEOS Smart Cities.

Όντας πια στην 4η βιομηχανική επανάσταση , απαιτείται για ένα βιώσιμο Δήμο με αναπτυξιακό όραμα : 

-προσέλκυση ιδιωτικών νέων επενδύσεων.

-παραγωγή καινοτομίας, μέσα από τη ρυθμισμένη και προστατευμένη έρευνα και ανάπτυξη σε τομείς οικονομικής ανάπτυξης 

– Επένδυση στη νέα γενιά, με την προσφορά απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων και το re-skilling νέων επιστημόνων.

Νομίζω ότι είναι απαίτηση  των καιρών , στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρχουν κατά το πλείστον νέοι άνθρωποι και επιστήμονες , που μπορούν να κατανοήσουν τα μηνύματα των καιρών , να εργαστούν πάνω σε αυτά , να έχουν  τεχνοκρατική αντίληψη και επάρκεια. 

 

Leave A Comment