Αλτανόπουλος Νίκος
14
Ιούλ

Ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός με την «Αλλαγή πλεύσης» του Α. Κωνσταντόπουλου.

Ένα «βαρύ» όνομα με πολλές περγαμηνές στην τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε να συμπλεύσει με τον υποψήφιο ∆ήμαρχο Ναυπακτίας Ανδρέα Κωνσταντόπουλο. Ο Νίκος Αλτανόπουλος έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου και γνωρίζει καλά πράγματα και καταστάσεις. Ο ίδιος έχει δραστηριοποιηθεί στην δευτεροβάθμια δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στην ιδιωτική επαγγελματική εκπαίδευση, σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία , ως υπεύθυνος τεχνικού ελέγχου σε εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών, ως ελεύθερος επαγγελματίας ηλεκ/γος, ως εκπαιδευτικός σε σχολές ΟΑΕ∆, διευθυντής επαγγελματικού λυκείου και ως πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης ΕΤΕ 1987-1991. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, «αποφάσισα να συμμετέχω στον Συνδυασμό «Αλλάζουμε Πλεύση» για να βοηθήσω μέσα από την εμπειρία μου την νέα γενιά, καθώς έχω ασχοληθεί ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση, συγκεκριμένα: 1983-1998 κοινοτάρχης Ασπριά Ναυπακτίας. 1994-1998 Μέλος της ∆.Ε τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων Αι-τωλ/νιας. 1998-2006 δημοτικός σύμβουλος δήμου Αποδοτίας. 1990-1997 πρόεδρος του συμβουλίου περιοχής της 3ης εδαφικής ενότητας Αιτωλ/νιας. 1992-1999 πρόεδρος του ∆.Σ της αναπτυξιακής εταιρείας ΑΝΕΤΑΠΟ σημερινή ΑΙΤΩΛΙΚΗ. Επίσης ήταν εισηγητής στο συνέδριο της ΤΕ∆Κ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ με θέμα «Στρατηγικές Ανάπτυξης του Νομού Αι-τωλ/νιας».

Ο ίδιος σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον οικοτουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορεί να αποτελέσουν κλειδί για την Αναγέννηση της Ορεινής Περιοχής. Μετά από 20 χρόνια απουσίας,ο υποψήφιος ∆ημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΛΕΥΣΗ» επιστρέφει με ένα φιλόδοξο όραμα για την ορεινή περιοχή μας, συνοδευόμενος από ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Τι σας έκανε να αποφασίσετε να επιστρέψετε στον δημόσιο χώρο και να ασχοληθείτε ξανά με τα κοινά;

Σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα από την άποψη των υποδομών κυρίως του οδικού δικτύου. Όμως τα χωριά σχεδόν ερήμωσαν. Η νέα γενιά ζει πλέον στην πόλη. Καμία υποστηρικτική δράση για τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν γίνει και λειτουργούν. Η πίστη έχει χαθεί και το βάρος πέφτει στον τοπικό Σύμβουλο που είναι ανήμπορος να κάνει οτιδήποτε.

Κύριε Αλτανόπουλε, όπως καταλαβαίνετε είναι ένα ρίσκο για σας. Αξίζει τον κόπο να μπείτε ξανά στη «μάχη»;

Πριν ένα μήνα ήμουν πάρα πολύ αρνητικός στο να ξανασυμμετέχω στα κοινά. Το ερώτημα στον εαυτό μου ήταν αξίζει τον κόπο; Μέχρι που συναντήθηκα με τον υποψήφιο ∆ήμαρχο, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, με τον οποίο γνωριζόμαστε από το 2015, με προσκάλεσε σε μια συνάντηση για να μάθει περισσότερα για το σχέδιό μας και την στρατηγική ανάπτυξης το 1989.

Του ανέλυσα όλες τις προοπτικές και τις δυσκολίες που συναντήσαμε εκείνη την εποχή, που δημιουργήσαμε τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Αποδοτίας – Οφιονείας με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών.

Ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο τότε που απαιτούσε κουράγιο, γνώση και αφοσίωση. Λίγοι γνωρίζουν ότι η χρηματοδότηση της μελέτης για την διαχείριση των σκουπιδιών και τη συμμετοχή του ∆ήμου Ναυπάκτου ήρθε με πρόταση από εμάς. Ο Κώστας Μπαλαφούτης, ο Γιάννης ∆ούρος, ο Χαράλαμπος Μπαλής, ο Σπύρος Αθανασίου, ο αείμνηστος Γιώργος Βήτας, ο αείμνηστος Θανάσης Καραϊσκος και ο αείμνηστος Χαράλαμπος Κανέλλος ήταν οι κύριοι πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας, αλλά και οι υπόλοιποι μας βοήθησαν με την ομοψυχία τους. Στη συνέχεια, ιδρύσαμε την Αναπτυξιακή Εταιρία Αποδοτίας-Οφιονείας με έδρα τη Λιμνίτσα και αιτηθήκαμε το πρόγραμμα Leader, το οποίο σήμερα αποτελεί πολύ καλό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Σε αυτές τις συναντήσεις διέκρινα το μεγάλο πάθος του Ανδρέα Κωνσταντόπουλου για την τοπική ανάπτυξη, παρά τις δυσκολίες που του ανέφερα και ως μηχανικός, κατάλαβε γρήγορα το όραμά μας. Μπορώ να πω ότι το όραμά μας το έκανε δικό του όραμα και με παρέσυρε να επιστρέψω στον δρόμο που είχαμε χαράξει τότε. Οριστικοποιήθηκε η απόφασή μου όταν στις συναντήσεις μας αυτές διαπίστωσα και έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος γνωρίζει κάθε οικισμό, με τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και περιστοιχίζετε από νέους επιστήμονες και γυναίκες που έχουν άποψη και δίψα να προσφέρουν. Η νέα γενιά που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά με εντυπωσιάζει για τον σεβασμό τους, την γνώση τους και την αυτοπεποίθησή τους.

Στο συνδυασμό που είστε υποψήφιος, κυριαρχούν πολλά νέα πρόσωπα. Νέοι ηλικιακά άνθρωποι και άτομα που κατεβαίνουν στον στίβο των εκλογών για πρώτη φορά. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς, για έναν «παλιό» της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Η νέα γενιά είναι αυτή που θα δημιουργήσει τον έξυπνο ∆ήμο – πόλη με τις συνιστώσες του:

-Την συνδεσιμότητα που χρησιμοποιεί τεχνολογία και καινοτομία για να βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων της να διευκολύνει την αειφορία και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της.

 • Τις έξυπνες υποδομές
 • Την καινοτομία και επιχειρηματικότητα
 • Την βιώσιμη ενέργεια
 • Την Κοινωνική αειφορία
 • Τις έξυπνες υπηρεσίες

Οριστικοποίησα με αισιοδοξία την απόφασή μου να συμβάλω με όλες τις δυνάμεις μου στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της αειφόρου ανάπτυξης, με την νέα γενιά που είναι κοντά στον Ανδρέα Κωνσταντόπουλο που γνωρίζουν ακριβώς τα τεκταινόμενα σε αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς ∆ήμους και πως οι ∆ήμοι εκεί πρωταγωνιστούν σε όλα επίπεδα της τοπικής Ανάπτυξης και επιτυγχάνουν υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών στις επιχειρήσεις με εκθέσεις Φεστιβάλ, καθημερινές δημοσιεύσεις στον τύπο και πως αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξωστρέφεια διάθεσης της τοπικήw παραγωγής.

Ως έμπειρος κύριε Αλτανόπουλε, πάνω σε ποιους άξονες σκοπεύετε ως παράταξη να κινηθείτε και ποιες θα είναι οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα βασιστεί το προεκλογικό σας πρόγραμμα;

Σε λίγες ημέρες θα εξειδικεύσουμε τις δράσεις υλοποίησης που θα περιλαμβάνουν τα εξής βασικά θέματα:

 • Προώθηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος: προστασία και ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής, όπως πάρκα, φυσικά τοπία, μνημεία και παραδοσιακά χωριά. Ανάπτυξη ενός σχεδίου διαχείρισης τουριστικών πόρων, της προώθησης περιβαλλοντικών ευαισθητοποιήσεων και της διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
 • Αειφορικές υποδομές και εγκαταστάσεις: προώθηση ανάπτυξης αειφορικών τουριστικών υποδομών και εγκαταστάσεων, όπως ποδηλατοδρόμια, μονοπάτια πεζοπορίας, ανακυκλωτικά κέντρα και προσβάσιμα καταλύματα που εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές.
 • Τοπική κοινότητα και συμμετοχή: Η συμμετοχή της τοπικής κοινότητας είναι κρίσιμη για την επιτυχία του οικοτουρισμού. Ο δήμος μπορεί να προωθήσει τη συμμετοχή των κατοίκων σε αποφάσεις που αφορούν τον τουρισμό και τη διαχείριση των τουριστικών πόρων, καθώς και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη τοπικών επιχειρήσεων και παρόχων υπηρεσιών οικοτουρισμού.
 • Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των τουριστών και των κατοίκων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την τοπική ιστορία και πολιτισμό, καθώς και την αειφορία.
 • Προώθηση της τοπικής κουλτούρας και τροφίμων: δράσεις για να προάγουμε την τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις μέσω της προώθησης τοπικών εκδηλώσεων, χειροτεχνικών παραγωγών, τοπικής γαστρονομίας και παραδοσιακών τρόπων ζωής.
 • Καταγραφή όλων των δημοτικών κτιρίων των ορεινών δημοτικών ενοτήτων που δεν έχουν κάποια χρήση σήμερα (π.χ δημοτικά σχολεία, δωρεές κλπ). Καλώ τους ενεργούς πολίτες και συνδημότες να συμμετάσχουν ενεργά στον διάλογο με τις προτάσεις τους!

Leave A Comment