Γράφει ο Χρήστος Ζωιτάκης, τοπογράφος
Υποψήφιος και Επικεφαλής της Ομάδας Καθημερινότητας του Συνδυασμού «Αλλάζουμε Πλεύση»
Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο που θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποτελεί ένα στολίδι, πρότυπο ευρωπαικής οικιστικής ανάπτυξης, εναρμονισμένης στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Σε μια πόλη σύγχρονη, με υποδομές λειτουργικές, με υπηρεσίες που να σέβονται το δημότη και να καλύπτουν τις ανάγκες της καθημερινότητάς του, χειμώνα και καλοκαίρι. Δεν είμαστε τόσοι πολλοί πληθυσμιακά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι δυσθεώρητα, απλά διαιωνίζονται και συσσωρεύονται. Περιδιαβαίνοντας τη Ναύπακτο διαπιστώνουμε πόσο μακριά βρισκόμαστε ως δήμος από τα αυτονόητα.
Ως νέος άνθρωπος που ζω και εργάζομαι στη Ναύπακτο, μεγαλώνοντας δύο νέα παιδιά προβληματίζομαι για την εικόνα που αντικρίζω. Η καθημερινότητά μας είναι δύσκολη, όχι μόνο επειδή τα σκουπίδια βρίσκονται στους ξέχειλους κάδους σε πρώτο πλάνο, ο φωτισμός είναι ελλιπής, οι παραλίες με προβλήματα, η σήμανση σχεδόν ανύπαρκτη, οι δρόμοι είναι γεμάτοι παγίδες, αλλά επειδή παρατηρώ μία αποσπασματική προσέγγιση των προβλημάτων της καθημερινότητας τα οποία μόνο με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μπορούν να αντιμετωπιστούν μια για πάντα, διαφορετικά ένα θα λύνουμε, πέντε θα προκύπτουν. Οι σύγχρονοι ευρωπαϊκοί δήμοι εντάσσονται πλέον στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για να επιλύουν τα προβλήματα της καθημερινότητας μέσα από το σχέδιο Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) και για το οποίο κατά την περασμένη πενταετία δόθηκαν αρκετά χρήματα από ευρωπαικά χρηματοδοτικά εργαλεία.Όταν αναφερόμαστε στις ΟΧΕ εννοούμε ένα εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων. Οι περιοχές αυτές είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο, είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.
Στους στόχους της χωρικής στρατηγικής κάθε περιοχής περιλαμβάνονται η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, η με κοινωνικούς όρους βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και η διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με βάση την βιώσιμη ανάπτυξη.
Πολιτικές για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη μέσω ενός σχεδίου ΟΧΕ που βρίσκονται υπό χρηματοδότηση τα τρέχοντα χρόνια είναι:Δημιουργία ελεύθερων και πράσινων πολυλειτουργικών χώρων, προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων, διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, μέτρα και πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, ρύθμιση των χρήσεων γης, διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού.
Παράλληλα οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν δραστικά την σχέση Δήμου-Δημότη. Η δημιουργία μία πλατφόρμας καταγραφής και επίλυσης των προβλημάτων του δημότη μέσω της χρήσης των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου αποτελούν τα νέα μέσα για την άμεση καταγραφή από τους Δημότες όλων των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινότητα τους και παράλληλα την ζωντανή ενημέρωση των δημοτικών υπηρεσιών για τα σημεία αυτά και την δρομολόγηση της επίλυσης του προβλήματος με τρόπο διαφανή, μετρήσιμο και ανιχνεύσιμο.Και αφού αναφέρθηκα στο πως συντάσσεται και αναπτύσσεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για μία πόλη τη δεκαετία 2020-2030 Θα ήθελα να προσθέσω και δύο ακόμα πράγματα: Μία τέτοια προσέγγιση θα μπορέσει να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρισμού όχι ως αυτοσκοπό αλλά μέσα από τη δημιουργία μιας λειτουργικής πόλης στην οποία οι υπηρεσίες θα είναι φιλικές προς αυτόν. Δίνοντας έμφαση στον τουρισμό, και ορθώς, μας κάνει καμιά φορά να ξεχνάμε τους μόνιμους κατοίκους αυτής της περιοχής, οι τουρίστες πηγαίνουν εκεί που οι μόνιμοι κάτοικοι διαβιούν με ποιότητα. Ενώ αναφορικά με την αγωνία μας για επέκταση της τουριστικής περιόδου μία λειτουργική πόλη μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης και τους χειμερινούς μήνες. Το θέμα είναι τι προσφέρουμε και πώς. Αυτή την ερώτηση θέλω να την κάνουμε και για τους ίδιους τους κατοίκους αυτής της πόλης, αναφορικά με την καθημερινότητα τους, τα προγράμματα πολιτισμού, αθλητισμού και υποστήριξης σε επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η συνολική προσέγγιση ανάπτυξης τόσο της πόλης της Ναυπάκτου όσο και των ορεινών χωριών και οικισμών του Δήμου Ναυπακτίας, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Συνδυασμού μας «Αλλάζουμε Πλεύση» και σας καλούμε με διαφάνεια και διαβούλευση να το εφαρμόσουμε μαζί.